Skøn “coffeecake”

9. januar 2009
By

Starterdej:

1 pakke tørgær

½ dl vand

1 1/4 dl mælk, lunt

2½ dl mel

Dej:

2½ dl lyse rosiner

185 g smør, stuetemperatur

3 store æg, letpiskede

6 spsk. sukker

1 tsk. salt

½ tsk. stødt muskatnød

1 1/4 dl mælk, lunkent

2 spsk. flydende honning

1 tsk. ren vanilieekstrakt eller 2 tsk. vaniliesukker

fintrevet skal af 2 appelsiner

550 g mel

2½ dl dadler, uden sten og hakket

Glasur:

60 g sukker

1 3/4 dl flormelis

2 spsk. vand

1 spsk. cognac

Start med “starter-dejen”:

Opløs gæren i lunkent vand, lad det stå i ca. 5 minutter til det begynder at boble. Tilsæt den fingervame mælk og melet, rør til det er godt blandet sammen. Dæk det til og stil det til side i ½ time.

Dejen:

Mens “starter-dejen” står og hviler, sættes rosinerne i blød i koldt vand (kun lige nok til de er dækket), dækkes til og lader dem stå i ½ time. Hæld vandet fra og lad dem dryppe af. Kom “starter-dejen” i en stor skål og tilsæt smør, de letsammenpiskede æg, sukker, salt, muskatnd, lunken mælk, honning, vanilie og appelsinskal. Pisk det hele godt sammen med en el-mikser (brug dejkrogene) eller brug en røremaskine med det flade piskeris. Tilsæt melet lidt ad gangen, mens der stadig piskes til dejen er glat og smidig. Hvis ikke der bruges en røremaskine, kan det være nødvendigt at ælte dejen med hænderne. Tilsæt rosiner og dadler og rør til de er godt blandet i dejen. Dejen skal være silkeglat, men stadig lidt klistret. Kom dejen i en letsmurt skål (smurt med smør), dæk den til og stil et lunt sted til hævning i 1 time. Hæld dejen ud på bordet og slå luften ud af den. Kom dejen i en smurt springform – eller en der er beklædt med bagepapir – og tryk dejen ned i, så den er nogenlunde lige tyk over det hele. Dæk den til og lad den hæve et lunt sted i 1 time (den skal blive dobbelt så stor). Forvarm ovnen til 190 grader og bag kagen midt i ovnen i ca. 1 time 15 minutter, den skal være gylden og gennembagt (husk at tjekke den inden den tages ud). Hvis den bliver for brun på overfladen, så dæk den med stanniol. Lad kagen afkøle i springformen i 10 minutter.

Glasur:

Bland smør, flormelis og vand i en lille gryde. Varm det op til smørret smelter, rør for at blande ingredienserne godt sammen og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre ved svag varme i 5 minutter. Tag gryden af varmen og rør cognag’en i. Rør til glasuren er gennemsigtig.

Fjern ringen omkring springformen, læg bagepapir under bageristen og hæld de varme glasur over den varme kage – det skal løbe ned af kanterne. Lad kagen afkøle helt.

Perfekt til morgenmad/brunch.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Nye kommentarer