Suppe med sorte bønner

15. januar 2009
By

6 pers.

500 g tørrede sorte bønner

1 lille, røget skinke

2 spsk. ekstrajomfruolivenolie

1 stor løg, skåret i tern

4 store fed hvidløg, let knuste med en kniv

3 liter vand

2 laurbærblade

1 lille, tørret rød chili

2 spsk. spidskommen

1 spsk. oregano

1 bdt. frisk koriander

4 spsk. bredbladet persille, hakket

salt, friskkværnet peber

1 rød peberfrugt, skåret i tern

1 spsk. brun farin

2 spsk. tør sherry

2 tsk. limesaft

2½ dl creme fraiche til pynt

tynde skiver lime til pynt

Skyl bønnerne godt og gå dem igennem for nogle der evt. ikke er så pæne. Sæt dem i blød natten over i koldt vand, der står ca. 5 cm over bønnerne. Hæld vandet fra bønnerne, skyl dem flere gang i koldt vand og stil dem til side.

Kom skinken i en gryde og hæld vand ved til en der dækket. Bring i kog, lad det koge i 10 minutter og hæld vandet fra.

Opvarm olie i en stor gryde ved middel varme, tilsæt løg og lad dem småstege uden at de tager farve, i ca. 10 minutter. Rør i dem. Tilsæt hvidløg og steg i yderligere 5 minutter, mens der stadig røres. Tilsæt skinken, bønner, vand, laurbærblad, tørret chili, spidskommen og oregano. Slå forsigtigt på 4 store stilke koriander, så noget af olien frigives. Bind dem sammen. Hak resten af korianderbladene og stil dem til side. Kom korinaderstilkene i gryden, sammen med 2 spsk. hakket persille. Bring det hele i kog, skru ned og lad det simre uden låg i ca. 1½ time. Skru måske lidt mere ned af og til. Skum evt. urenheder af, der kommer op til overfladen. Tag skinken op og stil den til side. Når den er afkølet nok til at kunne håndteres, rives den i stykker og kommes tilbage i gryden. Fjern korianderstilkene. Tag hvidløgfedene og 5 dl af suppen op og blend det til en glat masse. Hæld det tilbage i suppen og rør godt rundt. Smag til og server.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Nye kommentarer